Echo, thermografie, laser en nog veel meer

Karin Baas maakt gebruik van o.a. de volgende technische applicaties:

* Echografie (voor meer info: zie pagina “hond"

* Aquatraining  

* Laser

* Schockwave

* Functionele Electrische Stimulatie (FES)

* Thermografie

Hieronder volgen korte beschrijvingen en voorbeelden m.b.t. deze technische applicaties.

AQUATRAINING

Voor meer details: zie kopje Hond.

LASER

Karin Baas beschikt over een aantal  Laser apparaten (Mobile Laser van Intelect) met twee verschillende Laser koppen; 1 Diode 200 mW en een 13 Diode 3x50 mW (kop gecombineerd met infrarood), 1 hand / punt laser apparaat Handy CW 100 van Schwa-Medico, 1 Timelas laser-shower). Afhankelijk van de te behandelen indicatie maakt Karin een keuze welk apparaat de beste keus is mbt output / dieptewerking / behandelintensiteit / behandelduur.

Behandelen met Laser betekent behandelen met (laser) licht. Het dier zal niets van de behandeling voelen, het is volledig pijnvrij.

De therapeutische effecten van Laser zijn o.a.:

1) versneld herstel van aangedaan weefsel - ongeveer 1/3 van de hersteltijd als het weefsel niet behandeld zou zijn;

2) collageen productie neemt toe, nodig voor weefselherstel [zeer belangrijk bij WOND-herstel];

3) pijndemping;

4) gunstig effect op het lymfestelsel;

5) verbetering van de lokale doorbloeding.


Laser is uitermate geschikt voor de behandeling van weke-delen letsel, zoals:

* slecht genezende / grote wonden (zonder bacteriele infectie!)

* verstuikingen en kneuzingen

* (sport)letsel aan spieren, kapsels, banden

* slecht of matig doorbloede gebieden

De diepte van de plaats van de aandoening is bepalend of het letsel voor behandeling met Laser in aanmerking komt; letsels dieper gelegen dan 4 cm kunnen niet bereikt worden.


CASUS !:

paard met gescheurde mondhoek

Kapotte mondhoeken komen helaas regelmatig voor. In eerste instantie lijkt de mondhoek meestal goed te genezen, echter, de mondhoek blijft veelal kwetsbaar en met de minste of geringste druk van het bit scheurt de mondhoek weer open. 

Kapotte mondhoeken, ook chronisch kapotte mondhoeken, reageren goed op laserbehandeling. Meestal zijn 4-5 behandelingen gegeven gedurende 2 weken voldoende. 


—— foto volgt -----

CASUS 2:

paard met scheur in de tong

Behandeling tong van een paard (scheur in de tong a.g.v. ongeluk met bit)

Het paard was een half jaar na het ongeluk vrijwel niet meer in staat normaal te eten, de conditie verminderde duidelijk. De scheur in de tong wilde maar niet herstellen. Het paard werd mager en ging conditioneel zienderogen achteruit.

Foto1: na 3 laser behandelingen.

Foto 2: na 7 laser behandelingen was de wond vanuit de diepte hersteld, werd de tong met de dag sterker en was het paard weer in staat normaal te eten.


Rutmer na 7x Laser 2

CASUS 3:

13 jarige hond, bijtincident

Dit 13 jarige hondje is gebeten door een grote hond. De dierenarts heeft de wond schoongemaakt en gehecht, er zit nog een drain in. 

Datum foto's: 

Foto 1: 2 Mei.

Foto 2: 10 Mei

Foto 3: 14 Mei - slechts 12 dagen later ziet de wond er al veel beter uit.

honden 5 mei 2011 014
honden 15 mei 2011 009
honden 15 mei 2011 013

Casus 4:

Hond met gescheurd oor, bijtincident

Gescheurd oor, na bijtincident. Eerste keer hechten was mislukt; het oor bestond weer uit 2 stukken. Na de tweede keer hechten direct gestart met laserbehandeling. Na 4 behandelingen was de wond dicht.


SHOCKWAVE

Karin Baas beschikt als enige dierenfysiotherapeut in Nederland over een mobiel shockwave apparaat. Shockwave therapie komt uit de humane fysiotherapie / orthopedie. Het is een therapie waarbij gebruik gemaakt wordt van “trillingen”, veroorzaakt door een kogeltje dat in een kokertje heen en weer ketst, gestuwd door druk uit een compressor. Het kogeltje tikt tegen een membraan, en de trillingen / golven die ontstaan geven een soort van micro-massage die in het weefsel. Hierdoor wordt de doorbloeding en de stofwisseling aangezet, wat het genezingsproces op gang brengt in geval van chronische blessures.

Bij acute blessures is shockwave wat minder effectief. De verklaring hiervoor is dat bij acute blessures vaak nog een ontstekingsreactie in het weefsel gaande is, en deze reageert veelal minder goed op de trillingen. 

Ook slecht doorbloede gebieden, zoals koude regio’s of chronische wonden, kunnen baat hebben bij shockwave therapie.

FUNCTIONELE ELECTRISCHE STIMULATIE (FES)

FES is een relatief nieuwe therapie. De spieren rond wervelkolom en bekken worden gestimuleerd om functionele bewegingen te maken. Er wordt gebruik gemaakt van electrische stimulatie (de stroom komt uit een batterij) die via electrodes in een “pad” naar de spieren geleid wordt. De behandeling duurt 35 minuten (+ de benodigde tijd voor het aanbrengen van water en gel onder de pad om de electroden contact te laten maken met de spieren via de huid van het paard). 

Voor het beste resultaat is het belangrijk dat bij kennismaken met deze therapie binnen korte tijd (enkele dagen) 2 behandelingen gegeven worden. Vervolgbehandeling (bv weken of maanden later) kan dan bestaan uit 1 behandeling. 

Door deze functionele bewegingen aan te bieden, train je als het ware de subtiele lokale beweging, waardoor het paard na de therapie:

- een betere coördinatie heeft

- beter symetrisch beweegt, maar ook beter ritmisch beweegt (nodig bij de galopwissels)

- een betere core stability (CS) heeft

IMG_4129

Voorbeeld: bekken kantelen paard (achter ondertreden verbeteren)

Lees meer over FES op www.equinew.com


THERMOGRAFIE

Thermografie is fotografie met een infra-rood camera. Thermografie is een techniek die ingezet kan worden bij het opsporen van slecht doorbloede gebieden (cold spots), of juist te warme gebieden (hot spots) zoals aanwezig bij overbelasting of ontstekingen.

Thermografie kan ingezet worden om een diagnose te vekrijgen (naast bv rontgen foto en echo), maar is ook bewezen effectief tijdens revalidatie of zware trainingsschema’s. In het laatse geval kan op de loer liggende overbelasting tijdig gesignaleerd worden.

Thermografie kan ook ingezet worden om de kwaliteit van de rug van een paard in kaart te brengen. Ook in relatie met het bepalen of een zadel goed op de rug van het paard past. 

Alles straalt warmte uit, en een infra-rood  camera kan tot op 0.1 graad nauwkeurig temperatuur verschillen opsporen en vastleggen. Iemand met getrainde handen kan temperatuur verschillen tot 2 graden opsporen, lang niet zo nauwkeurig.

Een heel bijzonder consult: Op uitnodiging van de dierenarts van Wildlands: opnamen maken bij de olifanten.

IR 1584

A-symmetrische belasting van de voorpoten van een hond; voetafdrukken op de vloer tijdens staan / lopen worden beoordeeld.

dierfysio@mac.com  © Karin Baas 2014