Karin Baas, M.Sc.

Welkom bij Praktijk voor Dierfysiotherapie zw-frl


Expertise centrum voor sport, fysiotherapie en revalidatie

HOND

HOND




(placeholder)

De dierenfysiotherapeut stelt geen medische diagnose, de dierenfysiotherapeut stelt wel een functionele diagnose. Dat wil zeggen: als dierenfysiotherapeut onderzoek en beoordeel je de functionaliteit van het bewegingsapparaat van het dier. Op basis van de bevindingen wordt een behandelplan opgesteld.

Voor een uitgebreid en deskundig functioneel onderzoek kunt u terecht bij Karin Baas.


Karin Baas onderzoekt en behandelt diverse aandoeningen bij honden, o.a.:

* revalidatie na (orthopedische) operatie

* pre-operatieve begeleiding; voor een snellere en betere revalidatie na de operatie

* spalktherapie; o.a. bij hernia patienten

* begeleiding / belasting / belastbaarheid beoordelen van sporthonden

* behandeling van ontsteking / irritatie van de bicepspees (tendinitis) en andere schouderproblemen (Karin Baas heeft zich gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van nek/schouder problematiek.)  

* pijnbestrijding bij arthrose bij de oudere hond

* verbeteren kwaliteit van leven bij de oudere hond

* revalidatie na neurologisch letsel (diverse verlammingen)

* functioneel verbeteren looppatroon, diverse oorzaken van afwijkend looppatroon zijn mogelijk - voorbeeld: tijdens steunfase bij lopen / rennen heeft een goed getrainde / gezonde hond een stabiele / rechte poot. Niet stabiele poten, doorzakken in de gewrichten zijn risico factoren voor het ontstaan van blessures en artrose.

* lymfe drainage en laserbehandeling bij slecht genezende wonden






Als onderdeel van het onderzoek en voorafgaand aan de behandeling, maar ook nog later tijdens het behandel / revalidatie traject kunnen spier-peesklachten in beeld gebracht worden middels echografie.

Spier-pees klachten zijn goed op te sporen middels echografie. Met echografie neem je twijfel weg waardoor het behandelplan, de behandeling en de (revalidatie)training beter afgestemd worden op de status van de spier-pees aandoening. Het herstel proces is m.b.v. echografie goed te begeleiden en de dierenfysiotherapeut kan op basis van feiten de intensiteit van de training beter bepalen. 

Karin Baas is gespecialiseerd in spier-pees echografie van de schoudergordel en de achillespees regio. Andere regio’s kunnen in overleg ook met echografie onderzocht worden, afhankelijk van de hulpvraag.

Op de afbeelding hieronder de scan van een bicepspees.


Tijdens het behandel / revalidatie traject gaat U als eigenaar een deel van de revalidatie / behandeling zelf thuis uitvoeren. U krijgt huiswerk mee waardoor het aantal behandelingen dat nodig is laag gehouden kan worden.

Een onderdeel van de behandeling kan revalidatie / training in de aquatrainer zijn. In de aquatrainer loopt uw hond in lauwwarm water op een loopband waarbij gevarieerd kan worden in: hoogte van het water, snelheid van de loopband en behandel / trainingsduurde.

In de aquatrainer wordt de hond op natuurlijke manier gedwongen symmetrisch te lopen, het gehele lichaam te gebruiken (bewegen met maximaal gebruik van de beweeglijkheid van de wervelkolom) en grote passen te nemen. Tevens wordt lokaal spierkracht getraind en algeheel aan de conditie gewerkt. 

In het water is de hond lichter; door de opwaartse druk komt er tot 70% minder gewicht op de gewrichten te staan zodat pijnlijke gewrichten ontlast kunnen worden en er duidelijk progressie in de revalidatie geboekt kan worden.

Honden die revalideren na een hernia of verlamming, kunnen vaak wel lopen in het water, maar (nog) niet op het droge. Voor deze honden is de aquatrainer absoluut de sleutel terug naar een leuk hondenleven. Soms wordt de revalidatie gecombineerd met een hondenrolstoel.

Ook voor oudere honden met een zwakke achterhand kan aquatraining een uitkomst zijn: deze honden verbeteren vaak zienderogen in de aquatrainer, al na enkele behandelingen zichtbaar en merkbaar.

Voor meer informatie: kijkt u ook eens op de site van de vakgroep hydrotherapie hond: www.hydrotherapiehond.nl

N.B. Rasspecifiek: 

Sommige rassen (of kruisingen met deze rassen) hebben vanwege hun erfelijke bagage een grotere kans op het ontwikkelen van rugklachten, krachtverlies en/of andere klachten in de achterhand. Voorbeelden van deze rassen zijn: Duitse herders, Franse Bulldoggen (en andere bulldoggen), Teckels, … maar ook andere rassen kunnen “pech” hebben. Om de kwaliteit van leven te verbeteren kan een combinatie van manuele technieken met aquatraining echt het verschil maken.


De oudere hond:

Het doel van dit uitgebreide consult is:

onderzoeken waar zich pijn, bewegingsbeperking en / of spierzwakte bevindt en bepalen welke aanknopingspunten er zijn voor fysiotherapeutisch behandelen.

Karin Baas geeft uw hond een eerste behandeling en neemt samen met U het huiswerk door (het thuis-behandelplan) wat U thuis in alle rust gaat uitvoeren met als doel uw hond een plezierige, mobiele oude dag te bezorgen.

Een onderdeel van het behandelplan van de oudere hond kan ook aquatraining zijn. Het is belangrijk dat oudere honden voldoende spierkracht hebben en houden; hierbij kan onderhoudstherapie in de aquatrainer een rol spelen - bijvoorbeeld 1x per 3 - 4 weken lopen in de aquatrainer.

Afhankelijk van de situatie wordt in overleg met U bepaald wat voor uw hond het optimale behandelplan is voor een soepele oude dag.


Dry needling:

Dry needling is een techniek waarbij met behulp van heel dunne acupunctuur naalden de spiertonus genormaliseerd wordt. De naalden worden in de “trigger points” van te harde spieren geplaatst, waarna de spier een “twitch” laat zien; een korte aanspanning gevolgd door een langdurige ontspanning.

De techniek is zeer effectief, (over het algemeen) niet pijnlijk, en de therapie heeft een langduring resultaat. Belangrijkste indicaties: spondylose, overbelasting / gecompenseerd bewegen a.g.v. blessures.

N.B. Niet iedereen mag zomaar dry needling toepassen bij een dier. Hier is lang onduidelijkheid over geweest; wie wel, wie niet. Sinds 1 maart 2022 is in de wet vastgelegd dat (naast dierenartsen) dierenfysiotherapeuten bevoegd zijn om dieren met naalden te behandelen. Let op: andere “therapeuten” zijn niet bevoegd om naalden te prikken; laat uw hond dus niet “zomaar” door iemand prikken, vraag of de behandelaar dierenarts of dierenfysiotherapeut is.


Spalktherapie:

Spalktherapie is een relatief nieuwe therapie. Zeer effectief als een nek, rug of poot rust moet hebben. Verreweg de belangrijkste toepassing is: nekhernia en rughernia (welke niet voor operatie in aanmerking komt). De spalk wordt op maat gemaakt, is afneembaar (klittenband), wordt in het algemeen goed verdragen door de hond. Voor meer info: neem contact op of vraag naar de folder m.b.t. spalktherapie.


Shockwave:

Bij peesletesel, m.n. biceps peesletsel, kan shockwave therapie een uitkomst bieden. Meestal zijn 2-3 behandelingen voldoende om deze nare peesontsteking te helpen genezen. Echter, als er al teveel kalk in spier / pees aanwezig is kan de effectiviteit minder zijn.

Meer info onder het kopje "Echo, thermografie, laser en nog veel meer".


Tip:

Zwemmerssyndroom: dit fenomeen komt soms voor bij jonge pups of kittens. Hebt u een pup / kitten met het "zwemmerssyndroom", dan is snel handelen belangrijk. In de meeste gevallen kan uw pup / kitten na 1-2 fysiotherapie consulten al redelijk op de pootjes staan en ook al een beetje lopen.


Een heleboel informatie; wilt u meer weten dierfysiotherapie of wilt u advies voor uw specifieke situatie, neem dan contact op met Karin Baas.













Tekst invoeren


LET OP:

Heeft uw hond een giardia besmetting of andere besmettelijke ziekte? Heeft uw hond last van diarree? Dan aub niet komen om besmetting van andere honden te voorkomen. AUB contact opnemen met de praktijk om te overleggen.