Karin Baas, M.Sc.

Welkom bij Praktijk voor Dierfysiotherapie zw-frl


Expertise centrum voor sport, fysiotherapie en revalidatie

PAARD

PAARD




(placeholder)

De dierenfysiotherapeut kan op 2 manieren bij het welzijn van uw (sport)paard betrokken worden:


* curatieve zorg; na verwijzing door de dierenarts, om naast de dierenarts een rol te spelen bij het behandelen van blessures aan het bewegingsapparaat.

* preventieve zorg; op verzoek van de eigenaar, om het bewegen te optimaliseren, ter voorkoming van blessures aan het bewegingsapparaat.


Ons paard wordt door ons ingezet voor allerlei takken van sport:

dressuur / springen / voltige / mennen / marathon / drafsport / recreatie* / etc


Om succesvol te zijn in de sport moet het paard getraind worden in:

kracht / lenigheid / snelheid / co-ordinatie / conditie / belastbaarheid


Het in balans brengen en houden van uw paard tijdens de training naar een hoger niveau valt soms niet mee. Een verstoring van het evenwicht kan de volgende gevolgen hebben:

* pijnlijkheid, waardoor het paard de pijn gaat vermijden en net een beetje anders gaat bewegen (compenseren)

* bewegingsbeperkingen, waardoor het paard niet meer soepel beweegt

* verhoogde spierspanning in bepaalde spieren

* verminderde spierspaning en spiermassa van andere spieren

Uiteindelijk komt het paard in een negatieve spiraal terecht die doorbroken moet worden, anders kunnen serieuze blessures ontstaan.


De dierenfysiotherapeut kan u helpen blessures te voorkomen en uw paard soepel te houden zodat uw paard met veel plezier traint en aan het werk gaat.


De dierenfysiotherapeut is specialist voor m.n. de wervels en spieren in de hals en rug en het bekken van het paard. Daarnaast de grote gewrichten die samenwerken met de wervelkolom (zoals schouder en heupgewricht).


Botten / gewrichten: Door bewegingsbeperkingen (blokkades) in de wervelkolom is het paard niet in staat soepel te bewegen en sportief te presteren. (Gewrichts mobilisatie / manipulatie / chiropractische behandeling.)

Spieren: Door de aanwezigheid van Trigger Points in spieren zijn de spieren niet in staat hun functie goed uit te oefenen. (Dry Needling behandeling)

Fascia / anatomy trains: Ieder paard / hond zal gaan compenseren als een oefening / een beweging / een opdracht niet lukt. Deze compensatie mechanismen worden gekenmerkt door bepaalde overbelaste “lijnen” en “fascia kruispunten” in het lichaam. Deze zijn op te sporen en te behandelen met Fascia Release en Manipulatie technieken. 

Functioneel bewegen: Door electrische stimulatie (FES; www.equinew.com) kan functioneel bewegen, zoals bekkenkantelen of liften van de schoft verbeterd worden. Deze therapie is zeer effectief, en wordt in combinatie met het losmaken van de wervels gegeven (de therapie is niet zinvol als er wervelblokkades aanwezig zijn). Kijk ook bij het kopje “diverse technieken” op deze site.

Symmetrie: Symmetry in motion / symmetrie in beweging; dit is te bereiken, door gebruik te maken van diverse oefeningen en technieken, o.a. uit het systeem van Andrew McLean / CIMT / Forced use Therapy. Een symmetrisch paard is minder gevoelig voor locale overbelasting en blessures. Symmetrie in beweging is de belangrijkste preventie en wat een paard nodig heeft om ontspannen en nageeflijk te kunnen lopen.

Let op: Klachten en kreupelheden onder in het been kunnen NIET door een dierenfysiotherapeut behandeld worden, voor dit type klachten is de enige juiste weg: naar de erkende paarden-dierenarts.


Herkenbare klachten die heel goed door de dierenfysiotherapeut behandeld kunnen worden zijn:

niet nageeflijk zijn, "rug weg drukken", niet willen / kunnen galopperen, problemen met aansingelen, links-rechts verschillen, moeite met hals strekken, moeite met recht richten, moeite met achterwaarts gaan, etc.


Wilt U meer weten of wilt u een afspraak maken, neem contact via dierfysio@mac.com of 06 43 89 70 58.


recreatie*: voor een (matig getraind) recreatiepaard kan een bosrit ook een sportprestatie zijn, onderschat dit niet. (vergelijk het met fietsen / wandelen van de 11-stedentocht zonder hiervoor getraind te hebben.)